Select Page

Loading...

KORTÁRS ANTROPOMETRIÁK

Embed
FacebookLinkedInTwitterShare
Artists: Samah Shihadi, Vékony Dorottya, Bambanani Women's Group - Nondumiso Hlwele, Bambanani Women's Group - Bongiwe, Bambanani Women's Group - Cordelia Ndzamela

A kiállítást Yves Klein Antropometriái ihlették, melyben a művészi autoritás problematikáján túl előtérbe kerül a női test reprezentációja és annak változása a művészettörténetben. Művei megkérdőjelezték a test művészetben betöltött szerepéről alkotott hagyományos elképzeléseket, és megnyitották az utat a kortárs művészek számára, hogy új és izgalmas módon folytassák az emberi alak felfedezését. more >> A kiállítást Yves Klein Antropometriái ihlették, melyben a művészi autoritás problematikáján túl előtérbe kerül a női test reprezentációja és annak változása a művészettörténetben. Művei megkérdőjelezték a test művészetben betöltött szerepéről alkotott hagyományos elképzeléseket, és megnyitották az utat a kortárs művészek számára, hogy új és izgalmas módon folytassák az emberi alak felfedezését.
A kiállítás tehát a kortárs „antropometriákra”, vagyis az emberi test művészi ábrázolására összpontosít, előtérbe helyezve azokat a tendenciákat, melyek korunk társadalmi kérdéseit tükrözik. Az egyes alkotások megkísérlik kiterjeszteni a testet annak leírható és mérhető jellegén túl és olyan aspektusaira irányítani a figyelmet, amelyeket korábban tabuk öveztek. A témát a különböző kultúrájú és hátterű nőművészek különböző nézőpontjain keresztül vizsgáljuk. A kiállított műalkotások is a médiumok változatos skáláját mutatják be és megpróbálják elmosni a határt test és művészet, művész és befogadó között.
A kiállítás négy részre oszlik, melyek mindegyike a kortárs „antropometria” egy-egy aspektusát vizsgálja a négy művész által. Ezáltal a teljesség igénye nélkül kíván valós reflexiót adni arról, hogy mit jelent számunkra ma a test és az hogyan közvetíthet összetett társadalmi és kulturális jelentéseket. A kiállító négy művész mind a nőket érintő kérdésekre irányítják a figyelmet, és a testen keresztül vizsgálják a nők helyzetét a társadalomban, a hagyomány és a vallás szempontjából, valamint a társadalmi és politikai valósággal szemben.
A kiállított műalkotások sokszínűségén keresztül a látogatók mélyebb megértést nyerhetnek arról, hogy a kortárs művészek hogyan vizsgálják a női testet és annak jelentését a mai társadalomban.


Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *