Select Page

Loading...

MINDENHOL JÓ, DE LEGJOBB OTTHON?

Embed
FacebookLinkedInTwitterShare
Artists: Ziggurat Project, Maria Kulikovska (dokumentáció: Sergey Vaganov), Ruslan Kurt, KristofLab, KristofLab, Ziggurat Project

A kiállítás a helyhez való kötődést a háború okozta krízis fényében kívánja megvilágítani. Olyan kérdéseket vet fel, mint az egyén ragaszkodása egy adott térhez, azzal párhuzamosan, hogy krízist él meg; valamint ennek fenntarthatóságát, s személyre gyakorolt hatását.

A tárlaton KristofLab és a Ziggurat Project Our Home Place című kollaborációjának dokumentációi láthatóak, mely az egyén térrel ki... more >>
A kiállítás a helyhez való kötődést a háború okozta krízis fényében kívánja megvilágítani. Olyan kérdéseket vet fel, mint az egyén ragaszkodása egy adott térhez, azzal párhuzamosan, hogy krízist él meg; valamint ennek fenntarthatóságát, s személyre gyakorolt hatását.

A tárlaton KristofLab és a Ziggurat Project Our Home Place című kollaborációjának dokumentációi láthatóak, mely az egyén térrel kialakított kötődését helyezi középpontba; Ruslan Kurt Doors. Through the horror of war. című fotográfiái a háború okozta veszélyérzetet, fenyegetettséget és az azzal járó bezártságot, Maria Kulikovska War and Pea€e performanszának dokumentációi a 2019-es Krím-megszállás által kiváltott krízishelyzetet emeli ki.

„Ó, hogyha hinni tudnám: nemcsak szivemben hordom
mindazt, mit érdemes még, s van visszatérni otthon;
ha volna még!”

Radnóti Miklós – Erőltetett menet

A Mindenhol jó, de legjobb otthon? című kiállítás az Our Home Place projekt továbbgondolása, mely korábban a Ziggurat Project és KristofLab kollaborációja mentén valósult meg. A projekt a helyidentitással, a tér és a lakóhely individuumra gyakorolt hatásával foglalkozott. Jelen kiállítás a helykötődés személyre gyakorolt hatását vizsgálja a háború okozta krízissel párhuzamosan, az Our Home Place korábban bemutatott tárlatainak, performanszainak dokumentációja mentén, összevetve ukrán művészek alkotásaival.

A görög eredetű krízis szó magyarul döntést, fordulatot jelent.
A lélektani krízist leggyakrabban Gerald Caplan pszichiáter nevével vonjuk párhuzamba. Caplan megállapítása szerint a krízisállapot egy lélektanilag kritikus állapot, amelyben az egyén számára a veszélyeztetett helyzet elkerülhetetlen és kénytelen szembenézni azzal. Ezek leggyakrabban érzelmi krízisállapotok, amelyek például olyan kockázatos eseményt követve állnak elő, mint amilyen a háború.

A kiállítás a helykötődést a háború okozta krízis fényében kívánja megvilágítani. Olyan kérdéseket vet fel, mint az egyén ragaszkodása egy adott térhez, azzal párhuzamosan, hogy krízist él meg; valamint ennek fenntarthatóságát, s személyre gyakorolt hatását. Ezen élményeket két Ukrajnában élő művész alkotásain és az Our Home Place projekten keresztül vizsgálja.

Ruslan Kurt Doors. Through the horror of war. című fotográfia sorozata többségében bezárt ajtók mentén mutatja be az ukránokban háború kiváltotta hatásokat, a bezártságot és a veszélyeztetettséget. Míg Maria Kulikovska 2019-es War and Pea€e című performansza a Krím félsziget megtámadásának fenyegetettség érzését és a krízishelyzetet ragadja meg.

KristofLab és a Ziggurat Project Our Home Place című projektje a helykötődést, és annak egyénre gyakorolt hatását helyezi a középpontba. A projekt 2019 óta több helyen is megvalósult, mely során többek között vizsgálta a gyárváros és nagyváros egyénre gyakorolt hatását. Olyan kérdéseket feszeget, miszerint mennyiben befolyásolja lakóhelye az egyén szocializálódását, komfortosságát, önbizalmát.


Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *